Diyabet,diğer adıyla şeker hastalığı, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen, pankreasın yeterince insülin üretmediğinde kan dolaşımında glikozun birikmesi ile birlikte kan şekerinin yükselmesi sonucu meydana gelen kronik ve uzun süreli bir hastalıktır. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, teknolojinin yaşamımıza sağladığı kolaylık sebebiyle hareketsiz kalma,diyabetin günümüzde daha da yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gelecekte diyabet hastalığı 600 milyona yaklaşacaktır.Bu bir öngörü olsa da ne kadar korkunç bir rakam olduğunu hepimiz anlamışızdır. Ayrıca kendini gizleyen, belirtilerini açığa çıkarmayan milyonlarca insanda gizli şeker hastalığı belirmektedir. Rutin kontroller sayesinde bu hastalıkta da başa çıkabilmek mümkündür.
Diyabet her insanda farklı türlerde ortaya çıkar en yaygın olanları tip 1 ve tip 2 diyabettir. Genetik faktörlere bağlı olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Beslenme düzeyi kalitesi,spor yapma sıklığı,stres ve sıkıntıdan uzak bir yaşam ,moral motivasyon açısından pozitif olma diyabeti kismen etkiler durumlardır.
Diyabetin Belirtileri
- Agziniz sık sık kuruyorsa su şişesini yanınızdan eksik etmiyorsanız.
- İdrara çıkma sıklığınız fazlasıyla arttıysa,
- Açlığa dayanamıyorsanız gerginlik seviyenizde artış oluyorsa,
- Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız,
- Rejim yapmadan kilo verme ile karşılaşıyorsanız,
- Gözleriniz eskisi gibi net görmeyip bulanık görüyorsa,
- Diş eti enfeksiyonunu çok sık geçiriyorsanız,
- Ellerde ve ayaklarda yanma varsa,
Sıcağa ve soğuğa daha duyarlı hale geldiyseniz hemen bir doktora görünün. Siz de diyabet hastalığının pençesinde olabilirsiniz. Bunların dışında hiçbir şekilde belirti vermeyen halk arasında gizli şeker olarak bilinen bir türü de vardır. Bu tür erken tanı sonucu önlenebilmektedir. Diyabette erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ile birlikte şeker yavaşlatılabilmekte hatta önlenebilmektedir. Aksi takdirde kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ile bizi karşı karşıya getirebilir. Bütün organlarımızda tahribata yol açabilir.
Çocuklarda Diyabet
Her yaş grubunda olabilen diyabet maalesef ki çocuklarda da ortaya çıkmaktadır. Fakat çocukların tedavisi için daha hassas olunmalı, öğretmen ,psikolog, diyetisyen anne ve baba ile organizasyonlu bir şekilde tedavisine devam edilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmesine özellikle dikkat edilmelidir. Çocukların bu özel durumu derslerine ve okuluna yansıtılmamalı moral ve motivasyon açısından sürekli çocuğa pozitif direktifler verilmelidir. Çocuk açısından epey zor olan bu süreci en kolay biçimde devam ettirmesine olanak sağlanmalıdır.
Diyabetin bir yönü kaçınılmaz olsa da bambaşka, önlenebilen , gerekli tetkik kontroller ve kaliteli yaşam ile önüne geçilebilecek olan bir yönü de mevcuttur . O yönünü yönetmek tamamen bizim elimizde. Yaşam standartlarımızı olabildiğince yükseklere taşıyarak buna ulaşmak mümkündür. Diyabet bir nevi kader değildir. Bilinçli ve sağlıklı bireyler olmanız diyabetten uzak kalmanız dileğiyle.